تفاوت کبک پرورشی با وحشی و معایب شکار کبک

ساخت وبلاگ

کبک از جمله پرندگانی است که هیچ گونه اصلاحات ژنتیکی برای پرورش بر روی آن صورت نگرفته است؛ یعنی در پیامدهای حاصل از پرورش، نه طول دوران پرورش این پرنده کاهش یافته است و نه وزن آن افزایش دارد.

 

تفاوت کبک پرورشی با وحشی

به طور کلی از لحاظ ظاهری و ریخت ­شناسی تفاوتی بین هیچ یک از کبکهای وحشی در طبیعت یا پرورشی احساس نمی­شود؛ مگر این که به آشفتگی پرها و بلندی نوک در گونه پرورشی کبک و ظاهر آراسته و شکوهمند گونه وحشی توجه شود.

از نظر رفتارهای فیزیکی نیز می­توان تفاوت­هایی را بین گونه ­های وحشی و پرورشی مشاهده کرد؛ به طوری که کبک وحشی بسیار چابک، آماده به پرواز با پروازهای درست و حسابی است اما کبک پرورشی کمتر حاضر به پرواز می­شود. حتی گونه­ای که در قفس پرواری رشد کرده ­اند نیز اشتیاقی به پرواز بلند ندارد. بنابراین تنها راه دقیق اثبات این که  یک کبک، پرورشی یا وحشی است، انجام آزمایشات ژنتیک خواهد بود که هنوز در ایران رایج نشده است.  

معمولا در پرورش کبک با توجه به این نکته که بخواهند آن را به شکارگاه ارسال کنند یا با هدف تولید گوشت به دو صورت متفاوت می­شود و از آنجا که شخصیت پرنده در هفتاد و دو ساعت اولیه بیرون آمدن از تخم شکل می­گیرد نحوه برخورد با توجه به دو هدفی که ذکر شد متفاوت است.

اگر کبک­ها برای ارسال به شکارگاه ها پرورش می­یابند از تماس­های غیرضروری انسان محفوظ نگاه داشته می­شوند و این تماس به کمترین تعداد کاهش می­یابد؛ حتی از وسایل آبخوری و دان­خوری اتوماتیک برای غذادهی آنها استفاده می­شود و بعد از حدود سه ماه به قفس­های پرواری که آنها را آماده ارسال به شکارگاه می­کنند منتقل می­شوند و فردی که از آنها نگهداری می­کند در طول دوران پرورش لباس یکسانی به تن دارد. اما در پرورش کبک با هدف تولید گوشت رعایت این نکات ضرورت ندارد و مراحل عمومی رشد این پرنده طی می­شود.

کبک‌ها را شکار نکنید

حضور کبک­ها یکی از راه‌های طبیعی موثر در مبارزه با آفات گیاهان هستند؛ آفات کلیدی و خطرناک مزارع غلات مانند سن گندم.

محمد سمیعی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، کبک را یکی از راه‌های طبیعی موثر در مبارزه با آفات گیاهان می­داند و معتقد است: هر عدد سن مادری در متر مربع از یک هکتار مزرعه قادر است، بسته به نوع محصول بین ۸۰ تا ۱۲۵ کیلو خسارت وارد کند. سن گندم همچنین می‌تواند از ۷۰ تا ۲۱۰ عدد تخم گذاشته که به طور میانگین ۱۵۰ تخم به بار می‌نشیند و در صورتی که مبارزه شیمیایی انجام نشود، محصول مزرعه بین ۵ تا ۳۰ درصد از نظر کیفی خسارت دیده و دچار سن‌زدگی می‌شود که غیرقابل مصرف برای دام و انسان خواهد بود.

او می­گوید: سن غلات، دشمنان طبیعی فراوانی دارند که طی سال‌های گذشته جمعیت آن‌ها کاملا در حد نرمال و طبیعی حفظ شده بود، اما دخالت بشر در طبیعت که شامل چرای مفرط مراتع، سم‌پاشی‌های بی‌رویه باغات و مزارع با سموم با طیف اثر وسیع و ماندگاری بالا و شکار بی‌رویه پرندگان به خصوص شکار کبک منجر به کاهش شدید جمعیت دشمنان طبیعی این آفت مهم و خطرناک گندم و جو شده است.

نکته جالب این است که سن گندم به منظور عبور از شرایط دیاپوز زیر پوشش بوته‌ها در ارتفاعات رفته و کبک نیز برای تغذیه از بذور گیاهان پوشش بوته‌ها را بر هم زده و سن‌ها را شکار می‌کند.

هر کبک قادر است روزانه ۲۰ تا ۵۱۰ عدد سن شکار کند و به طور متوسط هر کبک طی مدت حضور خود در کوهستان حداقل ۱۲۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰عدد سن را شکار و از آلودگی میانگین یک تا دو هکتار مزرعه گندم به این آفت جلوگیری می­کند.

حال اگر در هر دره و کوهستان، جمعیت قابل توجهی کبک حضور داشته باشد، ضمن زیبا و مفرح بودن طبیعت به مرور جمعیت سن غلات نیز به تعادل خواهد رسید و همه ساله از آلودگی مزارع و خسارات جبران‌ ناپذیر و مصرف سموم شیمیایی در مزارع جلوگیری خواهد شد

 

دوستداران حیوانات...
ما را در سایت دوستداران حیوانات دنبال می کنید

برچسب : تفاوت کبک پرورشی با وحشی ,پرورش کبک,رفتارهای فیزیکی ,کبک, نویسنده : پیمان میرانشاهی myloveanimal بازدید : 331 تاريخ : يکشنبه 31 تير 1397 ساعت: 0:09